vrijdag 21 november 2008

De "neergang van het Westen" in de krant

De site van BBC toonde vandaag een reeks artikelen waarvan de eerste "US global dominance set to wane" had als titel. Is me dat een verrassing! Dus nu ontdekken we zomaar dat het tijdperk van Amerikaanse, en bij uitbreiding Westerse dominantie op zijn einde loopt? Een mens zou er van gaan zitten...

Hier zijn intussen de url's:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7741049.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7741237.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7741241.stm

De artikelen passen vrij netjes in wat Speels maar Serieus al eerder aankondigde. Of ze zich op dezelfde methode baseren betwijfel ik - maar mijn vereenzelviging van "aantal mensen maal wat die mensen maken" met geo-politieke invloed levert zeer soortgelijke resultaten op. In "de limiet" - (lees: als je de extra assumptie invoert dat op termijn alle volkeren kunnen leren hoe ze de geavanceerde kunstjes van de anderen moeten overnemen) maakt dat dat er maar één criterium is dat bepaalt wie de machtigste natie is, en dat is wie het meeste volk heeft.

Maar natuurlijk is er ook nog de vraag wat die aantallen mensen precies bijbrengen, en omdat een miljard doodarme Chinese boeren veel minder bijbrengen dan enkele honderden miljoenen hoogopgeleide Westerse werknemers, was het Westen de laatste eeuwen dominant. Over de lange duur, echter, de zeer, zeer lange duur, laat het wel toe te begrijpen dat China vaak de machtigste natie was. En het laat toe te begrijpen dat China dat opnieuw zal worden, indien ze er in slagen de kunstjes van de huidge koplopers over te nemen.

Want als 1.5 miljard Chinezen evenveel maken als 0.5 miljard Westerlingen, dan is het niet moeilijk te begrijpen dat ze, pakweg, eindigen met drie keer méér vliegdekschepen en onderzeeërs, en nog altijd even rijk per persoon zijn.

Er zitten ook enkele interessante nuances tussen. Toen Ronald Reagan aan de macht kwam stond de Sovjet Unie op het punt het Westen over te nemen! En Japan idem, maar dan op basis van economische macht! Het is enorm belangrijk om dit soort overwegingen on het achterhoofd te houden. Immers, de theorie kan helemaal niet zeggen waarom China in het jaar 1,000 AD de dominante natie was (en misschien nog in 1,500 AD), maar die positie zomaar verloor aan het veel kleinere "Westen". Natuurlijk kunnen er dingen gebeuren die "onverwacht" zijn: er valt een komeet op de Aarde en "all bets are off". Of toch in ieder geval de dinosaurussen.

Maar de bevolkingsaantallen hadden destijds wel kunnen zeggen waarom Japan en de Sovjet Unie overschat werden: er zijn er minder van dan er Amerikanen of Europeanen zijn. En de bevolkingsaantallen kunnen ook zeggen waarom ik over Rusland niet te ongerust ben: dezelfde reden. Terwijl de artikelen Rusland, China en Indië als toekomstige grootmachten identificeren zal ik op basis van bevolkingsaantallen de Russen schrappen.

Natuurlijk, 2,025 is zeer, zeer dichtbij: amper 17 jaar! Kleuter Sarah en baby Thomas zullen amper meerderjarig zijn! Een oogwenk in de tijd... Dus zullen veel huidige toestanden nog steeds daar zijn, en dus kan het Russische wapenarsenaal of de olie- en gasreserves nog altijd een rol spelen.

En omgekeerd kunnen er heel onverwachte dingen gebeuren. Als een komeet de helft van Indië wegvaagt, of hordes Mongolen heel China gedurende drie generaties bezetten, dan kan de lange termijn er heel anders uitzien dan simpele extrapolaties doen vermoeden. Maar het is natuurlijk veel waarschijnlijker dat je de huidige relatieve economische groei en de huidige bevolkingsgroei één of twee generaties mag extrapoleren, dan dat je moet geloven in kometen of epidemieën die precies het omgekeerde effect hebben.

Tenslotte wil ik er aan herinneren dat het allemaal onderdeel van een verrijkingsproces is (1). Groot Brittannië heeft sinds 1,880 zijn dominante positie verloren aan de VS ("bevolking maal productiviteit"!) maar intussen zijn de Britten wel tien keer rijker geworden! Dat relativeert natuurlijk heel erg al dat gejammer over "de neergang van het Westen". Dat, en het feit dat we de mogelijkheden van het Westen om die "bevolkingsaantallen" te beïnvloeden niet moeten onderschatten (2), natuurlijk.

-------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/07/europa-tussen-britannia-en-bokrijk.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/08/de-neergang-van-het-westen-nuance.html

Geen opmerkingen: