woensdag 12 november 2008

Het is Friedman! Nee, het is Hayek! Nee... het is...

Niet voor het eerst geeft Brad DeLong ons een interessant citaat mee:

http://delong.typepad.com/sdj/2008/11/on-larry-summer.html

"Granted his assumptions, much of Trotsky's argument is, I think, unanswerable. Nothing can be sillier than to play at revolution if that is what he means. But what are his assumptions? He assumes that the moral and intellectual problems of the transformation of Society have been already solved-- that a plan exists, and that nothing remains except to put it into operation.... [But a]n understanding of the historical process, to which Trotsky is so fond of appealing, declares not for, but against, Force.... We lack more than usual a coherent scheme of progress, a tangible ideal. All the political parties alike have their origins in past ideas and not in new ideas and none more conspicuously so than the Marxists."

Wacht, ik herken het: dit moet Friedrich Hayek zijn, nietwaar? Het opblazen van de illusie dat iemand over een universeel toepasbaar moreel inzicht beschikt, dat daaruit een "plan" volgt, dat alleen nog maar in werking moet worden gezet... De manier waarop dat dan typisch met geweld zal gepaard gaan... Het beroep op de geschiedenis om op de bedroevende resultaten daarvan te wijzen... Het komt zo uit The Road to Serfdom (1)! Behalve dan de sneer aan de "Marxisten", want op het risico dat ze afglijden in "de collectivismen van rechts" na schrijft Hayek met veel respect over de "collectivismen van links" (2).

Maar oeps...! Ik heb het mis! De bron van het citaat staat er bij. De man wiens bedenkingen zo goed op die van Hayek lijken, plus dan een sneer aan het adres van de oubollige ideeën van de Marxisten was...

...getekend, John Maynard Keynes.

-----------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/01/friedrich-hayek-rechts-maar-toch-goed.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/10/waren-karl-popper-en-friedrich-hayek.html

5 opmerkingen:

Anoniem zei

ALs er veel 'flauw' komt, dan is dat omdat ik meermaals op 'flauw' geklikt heb, en de teller niet on-line omhoog ging.
Mijn excuses, 1 flauw was voldoende. Waarom flauw ? Omdat ik als niet-filosoof en niet-econoom er geen sikkepit van snap, noch welk punt je wil maken.....

Koen Robeys zei

Hmmm, bij mij lijkt de teller wel te werken: ik heb ook eens op flauw geduwd, en nu verschijnt er één flauw. Laat die dan voor jou tellen.

Ik ontdek dat ik teveel vooronderstellingen heb gemaakt. Hier zijn die expliciet: In een bepaald *politiek* geïnspireerd discours wordt Keynes vaak voorgesteld als een "socialist", iemand die de vrije markten ging lamleggen om de overheid alle excuses te geven om op te treden, etc etc. Als je de "juiste" blogs zou lezen zou je zien dat het er quasi dagelijkse kost is.

Hayek is er dan weer de grote held, de man van het vrije individu die, zover niet tegengewerkt door de overheid, de beste garantie was voor de menselijke vooruitgang.

Ik heb me al verschillende keren geamuseerd met citaten om dat soort wit-zwart denken te doorbreken ("Hitler was links!"). Dit was er ook een voorbeeld van.

Je feedback is zeer nuttig voor me: bedankt.

Ivan Janssens zei

Als je hiermee wil aantonen dat Keynes een liberaal is, en zelfs een liberaal in de traditie van Hayek, dan denk ik dat je het fundamenteel mis hebt.

http://www.ivanjanssens.be/dutch/blogeartikel.asp?link=40

Maar ik weet natuurlijk niet of dat nu precies hetgeen was wat je wilde bewijzen.

Anoniem zei

Thanks, wordt nu wat duidelijker. In mijn 'beleving' van economie was Keynes een liberaal, maar - zoals ik al zei - het is volledig 'hearsay' (bij de foute mensen dan nog wel), ik heb er niets van gelezen. Maar voor Ivan, ik denk dat ik wel het punt snap, alle 'zwart/wit' denken moet af en toe gerelativeerd worden. Zonder dat -Koen daar waarschijnlijk mee bedoelt dat Keynes wel echt een liberaal was....

Koen Robeys zei

Ivan: neenee, 't is heus veel simpeler dan dat. Gewoon dat zwart-wit denken, dat ook jij vaak te zien krijgt: Keynes, de socialist, Obama de communist, je kent dat.

Overigens heb ik ooit ook zwaar ruzie gehad met extreem (maar zeker niet dom)-links over Keynes, de Nazi en Keynes de man die schuld had aan het redden van het kapitalisme :-)