donderdag 13 november 2008

Over Geopolitieke Invloed

CNN heeft een artikel over de Indische vloot die voor de Afrikaanse kusten aanvallen door piraten afslaat:

http://edition.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/11/12/india.naval.power.ap/index.html

Welwel? Was dat soort dingen tot voor zeer kort niet zowat het monopolie van "het Westen", meer bepaald: de VS? En doet dat nu niet denken aan de post van enkele dagen geleden (1), inclusief de korte uitwisseling met LVB?

Het is ook altijd wel eens nuttig op de homepage van Angus Madisson te kijken:

http://www.ggdc.net/maddison/

Je kan er de "historical statistics" aanklikken, en beneden aan de spreadsheet kiezen voor "GNP", zijnde het "Bruto Nationaal Product" van ongeveer alle landen van de wereld doorheen een lang stuk wereldgeschiedenis. We vinden, in eenheden van miljoen (1,990 PPP) dollar grootte ordes van (voor het jaar 2,006)

VS: 9.3 mio
CH: 7.9 mio
IN: 2.9 mio

Ik kies nu nogal willekeurig het jaar 1,986 ("één generatie geleden") en ik zie:

VS: 4.3 mio
CH: 1.1 mio
IN: 0.7 mio

We zien dat iedereen fors vooruit gegaan is, maar dat relatief de VS veel minder is vooruitgegaan. Nu denk ik wel dat de VS extra voorsprong haalt uit het feit dat de "verdeling" in de VS er beter uitziet dan in China en Indië. Ik vermoed dat een land waar "iedereen" bijdraagt aan het BNP er beter voorstaat dan een land waar een deel productief is, en een groot ander deel in sloppen en erger leeft. Maar desondanks denk ik ook dat je daar voor ons onderwerp wel abstractie van kan maken. Veel beter dan "verdeling" zal een factor als "BNP" kunnen voorspellen hoe de geopolitieke verhoudingen er uitzien.

Want zeg nu zelf: uitgerekend in de periode waarin - in dit geval - Indië een verviervoudiging van het BNP laat zien (en weinig "herverdeling"), verschijnen ze plots in marineschepen op de zeven wereldzeeën. Zeker, niemand beeldt zich in - zo omstreeks het jaar 2,008 - dat ze ook maar iets te betekenen zouden hebben in een conflict met de VS. Maar tegelijk beseft iedereen ook dat ze 25 jaar geleden nauwelijks een roeiboot hadden kunnen sturen. Trek de tendens nog eens een generatie verder, en trek meteen zelf je conclusie.

Daarmee zou ik twee besluiten willen bevestigen. De factor "totaal BNP" - op zijn beurt het product van "bevolkingsaantallen" en "productiviteit per hoofd" - speelt de hoofdrol als je wil weten hoe het er met de geopolitieke invloed uitziet. Factoren als "politiek systeem", of "verdeling", en vele, vele andere, zullen op hun beurt wel het BNP beïnvloeden: en natuurlijk mag iedereen zich in die onderwerpen interesseren.

En verder zijn er veel factoren, zoals militaire macht die veel meer het gevolg zijn, en veel minder de oorzaak, van het BNP. Ik denk echt dat de Indiërs een serieuze vloot aan het bouwen zijn omdat ze het BNP hebben waarmee ze dat kunnen. Ik denk veel minder dat de Indiërs hun BNP kunnen uitbouwen omdat ze zo'n stevige vloot hebben.

Een beetje zoals ik denk dat het Westen andere gebieden kon plunderen omdat ze een voorsprong hadden, en niet dat het Westen een voorsprong had omdat ze die van de andere beschavingen hadden geplunderd (2)...

-----------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/11/de-amerikaanse-hegemonie-veilig-stellen.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/09/dom-links-als-deel-van-het-probleem.html

Geen opmerkingen: