dinsdag 18 november 2008

Wijsheid...

Een goed jaar geleden zat ik me vrolijk te maken over de politieke crisis in België die zo hoog was opgelopen dat de politiekers op zoek moesten naar "wijzen". Niet dat dat zo vrolijk nieuws was, maar wat bleek was dat de politiekers op zoek naar wijzen vervolgens besloten deze wijzen te recruteren uit... politiekers (1)! En ja, het was nog steeds geen vrolijke toestand, maar eerlijk gezegd doet de herinnering me nog steeds dubbel plooien van het lachen.

Het gaf aanleiding tot verder mijmeren, en ik heb destijds geprobeerd om "vijf stappen op zoek naar wijsheid" (2) op te stellen. Dat was een onderwerp waar ik me wel iets van had voorgesteld, maar zoals dat gaat in dingen waar je heel ambitieus aan begint en je er vervolgens in verslikt: het resultaat viel een tikje mager uit: een "2" ("flauw") op de schaal die ik voor mezelf heb voorgesteld (3).

En dus was ik wel geïnteresseerd nu Koen "de filosofische ingenieur" Vervloesem ook een postje aan het onderwerp wijdt. Of beter gezegd, doorverwijst naar iemand die er inderdaad interessante dingen over te vertellen heeft (4). Ja, de hoogbegaafden hebben aparte opleidingen nodig. Maar die dienen niet om ze dingen te vertellen die (probeer ik maar in mijn eigen woorden na te vertellen) die de anderen niet kunnen of mogen weten. Elke gewone sterveling kan in onze open wereld een hoop van die "verborgen kennis" te weten komen door gewoon de moeite te doen er iets over op te zoeken. De hoogbegaafden moeten integendeel (af en toe) onder elkaar geïsoleerd worden om ze confronteren met dingen die ze zelf niet aankunnen!

Onze hoogbegaafde (probeer ik alweer in eigen woorden) zal heus zijn intellectuele en academische weg wel vinden; dat is bijna de betekenis van "hoogbegaafdheid"; tenzij hij aartslui is, en het er toch niet toe doet. Dus zeilt hij van succes in succes en na een tijdje vindt hij het normaal: "Ik Ben Toch Zeker Ikzelf?" Maar waar dat best de weg naar maatschappelijk succes kan zijn, is het zelden de weg naar wijsheid.

Maar als ze op een dag botsen op hun grenzen, en ze overleven de mentale schok die dat met zich meebrengt: dan zijn ze goed vertrokken. Want er zijn, ongetwijfeld, porties nodig van de ingrediënten die ik zelf al had opgesomd in de wijsheid. Maar dat besef van eigen beperktheid - ik had er al naar verwezen onder de term "relativering" - ik moet zeggen dat de manier waarop dat artikel er over praatte me toch een nieuw perspectief deed zien.

--------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/11/maar-waar-vinden-we-wijzen.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/11/vijf-stappen-op-zoek-naar-wijsheid.html
(3) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/11/een-nieuwe-feature.html
(4) http://koan.filosofie.be/index.php?/archives/1217-Charles-Murray-over-de-verantwoordelijkheid-van-hoogbegaafden.html

Geen opmerkingen: