woensdag 5 april 2006

Noem een kunstwerk?

In de krant las ik een artikel waarin een bepaald kunstwerk ter sprake kwam. En daarbij werd dat kunstwerk tot "één van de drie beroemdste van de wereld" (of zoiets) verklaard.

Dat intrigeert me. Natuurlijk is zoiets erg subjectief, en natuurlijk wil ik het artikel niet pakken op iets dat uiteindelijk een uitdrukking van enthousiasme is. Alleen vroeg ik me af wat er zou gebeuren als je de mensen vraagt wat er in hen opkomt als je ze vraagt één (of meerdere) kunstwerken op sommen. Wat komt er zoal bij ze op? En als je een onderzoek kon doen naar wat er in een representatief staal van de bevolking opkomt, en je zou de drie kunstwerken nemen die het meest bij ze opkomen, dan zou je iets hebben dat dicht komt bij "de drie beroemdste kunstwerken van de wereld", nietwaar?

Verbeter de wereld, begin bij jezelf! Dus ik probeerde, voor zover mogelijk zonder me door het artikel te laten beïnvloeden, zomaar enkele kunstwerken in me op te laten komen, en ziedaar, een steekproef van één persoon. Ik had er meteen twee, allebei uit een andere kunst dan die van het artikel: één uit een kunst die me zelf absoluut niets zegt, het ander uit een kunst die ik erg kan waarderen, maar het werk zelf is niet mijn favoriet werk.

En toch kwamen ze zomaar in me op toen ik mezelf vroeg: "noem een kunstwerk". Ik denk dat ik het ook maar eens ga proberen in vrienden- en familiekring en zo. Als iemand zin heeft om me te vertellen wat er bij hem of haar opkwam als reactie op deze vraag, doe gerust, ik ben er eigenlijk wel nieuwsgierig naar. Als iemand antwoorden van nog meer mensen krijgt, laat het vooral weten.

Denk er aan dat je in mijn systeem je reactie niet onmiddellijk ziet verschijnen; ik moet die eerst laten passeren (een zeer rigoureuze antispam maatregel). Maar ik zie ze wel, ze verschijnen in mijn mailbox, dus het is alsof je me een mail stuurt.

Geen opmerkingen: