zaterdag 20 januari 2007

Ik haal wéér rechts in, want...

De E19 van Mechelen naar Antwerpen. Een droge weg, een blauwe lucht, en ik rijd aan 120 per uur over een zeer rustige autobaan. Rechts, natuurlijk. Een heel eind voor me uit zie ik een vrachtwagen rijden. En op het middenvak, netjes op een rijtje achter mekaar, rijden drie auto's, duidelijk bezig de vrachtwagen in te halen.

Maar dat gaat langzaam. Langzamer dan 120 per uur, want ik nader wel degelijk ook de drie auto's, netjes op een rijtje achter mekaar, daar op dat middenvak. En ik zie dat ze ruim hun tijd hebben genomen om zich op dat middenvak te zetten, want wanneer ikzelf, nog steeds rechts, ter hoogte van de laatste ben, zie ik dat er nog steeds een heel stuk lege weg tussen mij en de vrachtwagen is.

Soit. Als je voor het rechts inhalen eerst plots moet gaan versnellen, om er dan één scherp af te snijden, en waarschijnlijk nog bruusk moet gaan remmen ook, wel, sorry voor de echte fanaten, maar dan doe ik er niet aan mee. Baby on board, weet je wel. Dus ik laat me wat uitbollen, ga netjes naar het linkervak wanneer de tijd gekomen is, haal als laatste van ons rijtje de vrachtwagen in, en ik wijk weer naar rechts uit, waar de autoweg er nog steeds verlaten bijligt.

Mijn drie voorliggers, netjes op een rijtje achter elkaar, moet je weten, zitten namelijk nog steeds op dat middenvak. En aangezien ikzelf nog steeds 120 per uur rijd - en ik zwéér het: 120 per uur, niet meer, op een rustige en droge autobaan - zitten zij dus aan iets van een 110 tot 115 per uur op het middenvak van een lege autobaan te rijden.

Fijn. Uitstekend. Mij niet gelaten. Ik ga zelf naar 120 per uur, en kom dus ter hoogte van de laatste van die drie die netjes op een rijtje achter mekaar in het midden zitten.

En oh ironie, ik passeer een bordje met "u haalt rechts in, want..." (1). Zo vroeg ik me even af of niet minstens één van de drie wat schamper eerst naar mij, dan naar dat bord, en dan weer naar mij heeft zitten kijken. Ongeveer op de manier waarop ik schamper naar dat bord zat te kijken en zat te denken: "neen, ik haal rechts in omdat er bij goed weer op een rustige autobaan drie chauffeurs aan een oudemannentempo op het middenvak zitten, die alleen maar naar die borden uit de campagne kijken die over rechts inhalen gaan, en niet naar de borden over middenvakrijden."

Ik heb er op gelet. Vanaf het punt dat ik de voorste van de drie inhaalde, tot het punt waar ik zelf naar het middenvak uitweek, zat een halve kilometer.

--------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/01/ik-haal-rechts-in-want.html

Geen opmerkingen: