woensdag 24 januari 2007

Indië

BBC News heeft een artikel over Indië:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/6294409.stm

Het gaat over een rapport van de zakenbank Goldman Sachs, dat zegt dat binnen een decennium - dat is de tijd die verstreken is sinds wij hier in de "zaak Dutroux" zaten - de economie van Indië groter zal zijn dan de economie van landen als Italië, Frankrijk, of het UK. En rond het midden van deze eeuw zal Indië de economie van de VS inhalen, en dan zal enkel de economie van China groter zijn.

Natuurlijk heeft Indië ook problemen. Het artikel vermeldt een armoedige infrastructuur die niet op zijn taken berekend is, inefficiënte energievoorziening, en potentiëel gebrek aan arbeidskrachten om de exploderende sectoren op gang te houden.

Alleen - is dat nu niet precies waar de geschiedenis van Europa ons op heeft voorbereid? Niet het soort geschiedenis waarbij je een hele serie Louis', Charles' en Willemen met jaartallen kan opsommen, natuurlijk, maar wel de geschiedenis die zegt hoe de wereld evolueerde. Denk je niet dat de Italiaanse steden van de 12de eeuw, of de Vlaamse steden van de dertiende (of was het de veertiende?) te lijden hadden van overvolle straatjes, tekort aan energie en een armoedige infrastructuur? En is een deel van het Europees mirakel niet juist dat ze al die problemen hebben aangepakt?

Voor mij lijkt het er op dat Indië (en China) met een achterstand van slechts enkele eeuwen aan het doen is wat Europa enkele eeuwen geleden deed. En dat maakt dat binnen afzienbare tijd de verhouding tussen "het Westen" en landen als Indië zal zijn zoals vandaag de verhouding is van Engeland met de VS. De grootmacht van toen is de vazal van nu geworden. In een optimistisch scenario, natuurlijk.

Geen opmerkingen: