maandag 29 januari 2007

Mijn eerste spam!

Voor de eerste keer sinds het "grooot experiment" (1) dat commentaren onmiddellijk doet verschijnen heb ik een spamcommentaar ontvangen. Gewoon een lijst met url's: poker en dat soort dingen. Aangezien blogger een systeem heeft dat machinegestuurde spam blokkeert, vermoed ik dat we te maken hebben met het gebruik van lage loonlanden. Je betaalt iemand enkele dollars om de hele dag sites op te snorren, door de spamblok te gaan en een lijstje te copiëren, en klaar is Kees. Het was (tot nu toe) natuurlijk een zeer eenmalig gebeuren, en op Blogger is spam elimineren werkelijk niet meer dan een klik, maar toch. Het illustreert het probleem.

De simpele realiteit is dat een blog als dit vooral beschermd wordt door zijn gebrek aan bekendheid. Maar wie er in slaagt van zijn blog een echt ontmoetingspunt te maken, zeg, zoals LVB.net, heeft werkelijk een probleem. Op zich is dat probleem bekend genoeg, ik heb het er zelf ook al vaak over gehad. Hoe nobel de bedoelingen ook mogen zijn, op een open forum trek je op de duur het soort bezoekers en deelnemers aan die dat forum om zeep helpen. En spammers, natuurlijk.

Tenzij daar een oplossing voor komt zitten we met een enorme paradox. Ofwel probeer je groot en bekend te zijn, maar in een open filosofie word je qua communicatie al snel onbruikbaar. Ofwel ben je best tevreden met je rustig uithoekje waar je haast nooit wordt lastig gevallen, maar een forum waar veel ideeën circuleren wordt je natuurlijk ook nooit.

Merkwaardig genoeg denk ik niet alleen al een hele tijd een idee te hebben voor een oplossing, maar zelfs dat Blogger intussen de middelen in huis heeft om die oplossing ook in praktijk te brengen. De bouwstenen zijn als volgt. Blogger heeft de mogelijkheid om commentaren ofwel zonder meer door te laten, ofwel door te laten als ze van geregistreerde gebruikers komen, ofwel door te laten als de blogger zelf ze eerst heeft goedgekeurd.

Wat we in mijn ogen nodig hebben is de combinatie van die opties. Wie een goed, actief, bekend forum heeft kan zich perfect tegen de invasie van de spam verdedigen met een lijst van geregistreerde gebruikers. Iedereen waarvan je verwacht dat er inhoudelijke bijdragen komen laat je toe te registreren op een "witte" lijst, en van die mensen komen de posts er meteen door. Al de anderen passeren via het systeem waarbij je hun post eerst moet goedkeuren. Zodra iemand onder dat laatste regime een beetje credibiliteit heeft verworven komt hij op de lijst met posters wiens commentaar er meteen doorkomen, en... klaar!

Het enige wat je nog nodig hebt om dat systeem waterdicht te maken, is de mogelijkheid de poster die misbruik begint te maken (van zijn positie op de witte lijst) er weer af te gooien. Vanaf dat moment krijg je nooit meer spam, omdat je het er zelf niet doorlaat - of in een zeldzaam geval er weer afsmijt. Je krijgt toch een zeker verkeer van ideeën en opinies, omdat er een hele lijst bestaat van mensen die hun posts in real time kunnen plaatsen. En er kan vers bloed circuleren, doordat je kandidaten kan zien via het open systeem waar je ze wel eerst één of enkele keren moet doorlaten, maar vanwaar ze kunnen promoveren naar de witte lijst. En niemand hoeft zich nog te laten afgeschrikken door de ladingen spam, of ontmoedigd door de aanwezigheid van een hoop mensen die alleen maar kunnen loeien en schelden.

(Ook denk ik dat een analoog systeem, toegepast op het Emailverkeer, veel problemen zou oplossen. Je hebt de initiële investering dat je alle gewenste afzenders moet definiëren. Je hebt de latere investering dat je ook nieuwe gewenste afzenders moet definiëren. En je hebt de opbrengst dat het al snel niet meer de moeite is om te proberen je met spam te bestoken, omdat spammers gewoon nergens op de witte lijst komen, of er desnoods heel snel weer afvliegen. Maar dit terzijde.)

Op dit moment zou iedereen, met een zéér zeldzame uitzondering, die hier al gepost heeft welkom zijn op mijn lijst. Zou het echt zo afschrikwekkend zijn als je een extra keer zou moeten registreren?

-------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/12/grooooooot-experiment.html

PS Ik heb een Blogger blog gezien waar je op de voorpagina een lijst met de meest recente reacties kan zien. Als iemand me kan vertellen hoe je dat moet doen in Blogger? Een gratis abonnement op "Speels maar Serieus" zal uw beloning zijn!

1 opmerking:

axxyanus zei

Registreren zou voor mij geen probleem zijn. Op dit moment ben ik geregistreerd op het forum van www.skepp.be. Ik weet niet of je al weet hebt van dit soort forums, maar het lijkt grotendeels een antwoord op jouw verzuchtingen.