zaterdag 13 januari 2007

Ik haal rechts in, want...

Een tijdje geleden hing er langs Vlaanderens autowegen een reeks affiches als campagne tegen middenvakrijders (1). Er stond in grote, goed leesbare letters "u rijdt links, want...", gevolgd door één of andere tekst - ergens tussen absurde humor en pure slapstick in - die redelijk goed in de verf zette dat het een goed idee was om op lege autowegen rechts te rijden. Ik ben al vergeten wat voor invullingen de campagne precies kreeg, maar ik herinner me dat een andere campagne met dezelfde vorm ging als "u rijdt te snel, want..." gevolgd door "uw voorvader was piraat". Iets dergelijks.

Maar nu is er dus een campagne die waarschuwt tegen rechts inhalen. "U haalt rechts in, want..." begint de affiche, en het gaat verder met "u leeft op het randje" (of zoiets).

Maar het antwoord is veel simpeler. Neen, ik haal niet rechts in omdat ik aan het randje leef. Ik haal wel rechts in omdat er reeksen chauffeurs zijn die nog niet reageren op de campagne met "u rijdt links want...". Het probleem (en zelfs de chauffeurs die in het midden rijden ervaren het als een probleem, getuige de boze reacties die je vaak krijgt wanneer je ze rechts inhaalt) is heel gemakkelijk oplosbaar. Iedereen houdt op met op het middenvak te rijden wanneer er op het rechtervak kilometers leeg asfalt te zien is, en ik zal ophouden met rechts in te halen. Beloofd.

-----------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/11/middenvakrijders.html

Geen opmerkingen: