zondag 19 oktober 2008

Een mooi citaat

Paul Krugman, de kersverse Nobelprijswinnaar economie zal wel niet te klagen hebben over gebrek aan belangstelling voor zijn blog. Maar als je verwijten van plagiaat wil vermijden moet je altijd zeggen waar de stukken die je niet zelf hebt verzonnen vandaan komen. In dit geval komt het van Keynes, waar de Financial Times kennelijk naar verwezen heeft, zodat het via Krugmans blog ook in mijn hoofd is terechtgekomen:

http://krugman.blogs.nytimes.com/2008/10/18/great-keynes-quote/

En hier is het citaat:

"Words ought to be a little wild, for they are the assaults of thoughts on the unthinking."

Kijk, dat heb je nu met de echt grote geesten der aarde, ze kunnen dingen verwoorden die wij amateurs al honderdduizend keer gevoeld hebben, maar nooit zo fraai tot uitdrukking konden brengen.

Ik schrijf bij deze Keynes officiëel in op de lijst van onofficiële filosofen. Dat is mijn persoonlijke lijst waarop mijn persoonlijke opinie staat, over welke grote geesten die niet groot geworden zijn in de filosofie, zulk een impact op ons menselijk denken hebben, dat ze de eretitel filosoof verdienden; in tegenstelling tot behaalden. Dat laatste slaat alleen maar op de prestatie van mensen zoals ikzelf die een diploma hebben: knap, ongetwijfeld, maar daar lopen er nu eenmaal nog meer van rond.

Op mijn lijst van onofficiële filosofen staan bijvoorbeeld ook Newton, Darwin en Einstein. Maar het wordt natuurlijk spannender naarmate je meer namen hebt die niet sinds eeuw en dag bekend zijn. Jared Diamond! Lee Smolin!

Geen opmerkingen: