En de winnaar is… Pennsylvania! Mijn favoriete site voor het onderwerp (2) kleurt sinds vele weken de staat in donkerblauw, dat wil zeggen, Obama heeft er constant een voorsprong van meer dan 10% in de polls. In feite heeft McCain er héél even heel licht voorgelegen (begin april…) en een maand geleden was het verschil "slechts" 5% voor Obama.
Sommigen nemen dan ook al hun wensen voor werkelijkheid en zien er tekenen van “toenemende wanhoop” bij McCain in. Maar waar je nooit berenvellen moet verkopen die je nog te pakken moet zien te krijgen zal de grootste McCain aanhanger erkennen dat het beter had gekund wanneer je McCain ziet campagne voeren in staten als Missouri (waar Bush met 7% voorsprong won) terwijl Obama juist Florida aanvalt.
En er is nog meer "handwriting on the wall", zoals je ziet in een post van Brad DeLong (3). Kenneth Adelman, één van de grote steunpilaren van de Irakoorlog, kondigt aan voor Obama te stemmen. Ofwel moeten we aannemen dat Adelman samen met Collin Powell tot het socialisme is bekeerd, of misschien was de kandidaat McCain (over Palin durf ik gewoon al niets meer te zeggen) toch niet zo'n sterke kandidaat.
Nu moeten we erkennen dat Adelman zich al eerder presenteerde als een man die tenminste in staat was het in te zien wanneer hij het mis had. "Al" tegen einde 2,006 (Brad DeLong zou nog altijd zeggen "three years late and a billion dollars short") zag hij in dat er met het Republiekeins beleid één en ander mis was (4):
"The whole philosophy of using American strength for good in the world, for a foreign policy that is really value-based instead of balanced-power-based, I don't think is disproven by Iraq. But it's certainly discredited."
Dat is interessant omdat het een thema raakt dat we eerder bij Friedrich Hayek hebben gezien (5). In zijn Why I am not a conservative schreef die over "het gevaarlijke" wanneer de liberaal zich verenigt met de conservatief, terwijl die laatste helemaal niet zo bekommerd is om de vrijheid, als wel om het in stand houden van het gezag. Daar zagen we de waarschuwing tegen de bemoeizucht van die conservatieve overheid, die zomaar als het past alle principes die de liberaal nauw aan het hart liggen overboord zet. Ik citeer opnieuw:
"(...) the more a person dislikes the strange and thinks his own ways superior, the more he tends to regard it as his mission to "civilize" others - not by the voluntary and unhampered intercourse with the liberal favors, but by bringing them the blessings of efficient government. It is significant that here again we frequently find the conservatives joining hand in hand with the socialists against the liberals."
En dus moeten we niet verbaasd zijn wanneer we Adelman zien ontdekken dat die overheidsinterventie om de anderen de eigen "beschaving te brengen" in het honderd loopt, en de feiten dat "idealisme" discrediteren. En twee jaar later slaagt hij er zowaar in de politieke conclusie te trekken.
Dat is meer dan waar veel andere mensen, zelfs nu er nog eens twee jaar zijn overgegaan, toe in staat bleken. Laten we hopen dat de meerderheid er inderdaad in slaagt de "gediscrediteerde ideologie" af te schrijven.
-----------------------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/10/amerikaanse-verkiezingen-laatste-rechte.html
(2) http://www.electoral-vote.com/
(3) http://delong.typepad.com/sdj/2008/10/falling-dominoe.html
(4) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/11/voetje-voor-voetje.html
(5) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/01/friedrich-hayek-zooo-actueel.html
Geen opmerkingen:
Een reactie posten