Vanavond, lokale tijd, volgt er een tweede debat tussen de kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Obama en McCain. Op een paar kleine nieuwsberichten uit de financiële wereld na staan de kranten en websites er vol mee. En zoals gewoonlijk is de spektakelwaarde zeer groot.
Maar het eigenlijk belang is minimaal. We worden natuurlijk gebombardeerd met berichten over hoe Kennedy won tegen Nixon, gebaseerd op debatten (anders verkoop je veel minder artikels over het onderwerp, of wat dacht je?), maar dat is (a) maar ten dele waar, en (b) iets dat de hedendaagse campagnes ook weten. En dus gaan er gigantische inspanningen naar het vermijden van de soort fouten die er in die dagen nog gebeurden, zodat de debatten practisch even goed niet gehouden konden worden.
Zoals je kan zien aan het feit dat vier jaar geleden Kerry nogal duidelijk de debatten won, maar toch de verkiezing verloor. En als hij had gewonnen had iedereen gezegd dat het door precies deelfde debatten kwam, waarmee hij in werkelijkheid verloor.
Niet teveel van wakker liggen, dus. Laten we nog eens een kijkje nemen op de site waarover ik het eerder had:
http://www.electoral-vote.com/
En in het bijzonder de grafiek:
http://www.electoral-vote.com/evp2008/Pres/ec_graph-2008.html
Gegeven dat gebeurtenissen zich met enkele dagen vertraging in bewegingen vertalen is de consensus dat Obama de wind in de zeilen heeft omdat de economie nu zwaar op het voorplan zit, en dat komt McCain niet ten goede. Ik weet het niet: daarvoor ken ik er lang niet genoeg van; het zal wel, zeker? Interessanter is dat Obama weer zwaar op kop ligt. Wat je volgens mij te zien krijgt is dat de twee partijen kort na hun conventie een "bounce" krijgen, die een paar weken later weer verdwijnt: eigenlijk zoals voorspeld door alle kenners van het onderwerp. Vanaf dan gaat het om de vraag hoe het publiek reageert op de naderende verkiezingen, in combinatie met de concrete gebeurtenissen. Momenteel lijkt het er op dat het publiek daarop reageert door voor Obama te kiezen. En behoudens zéér onverwachte gebeurtenissen zal het niet het strikt georchestreerde gebeuren van deze nacht (onze tijd) zijn dat daar veel verandering in zal brengen.
1 opmerking:
Ach, linksom of rechtsom wordt de Amerikaanse burger toch wel weer in de portemonnaie geraakt. En na 8jaar Bush is er zoveel ellende ontstaan.
Een reactie posten