woensdag 1 oktober 2008

Middelen

"Middelen" is een soort beleggerstechniek waarmee je op een minimum van tijd een maximum aan verliezen kan opstapelen. Ook vrees ik dat ik het zelf op een manier gebruik die er in vergelijking met deskundige handen zal uitzien als een baksteen naast een blok marmer. Maar toch...

Het idee is, we weten allemaal: "never catch a falling knife" (1). Wanneer de beurzen zakken als bakstenen, dan is de verleiding groot om te kopen. En iedereen die de jongste weken de vallende messen probeerde op te vangen weet nu waar die uitdrukking op slaat.

Met "middelen" wordt nu bedoeld dat je na een dure (altijd achteraf bekeken, natuurlijk) aankoop op het intussen lager niveau bijkoopt, om zo de gemiddelde aankoopprijs dichterbij te brengen. En ja, het werkt prachtig als de inzinking tijdelijk is, maar als het aandeel definitief keldert heb je alleen maar "goed geld slecht geld achterna gestuurd". En ik heb het zelf zien gebeuren, op internetforums, dat er mekaar zaten op te jutten om aandelen te blijven bijkopen, tot het hele boeltje voor een appel en een ei werd overgenomen.

Desondanks lijkt het me een mogelijke manier om toch nog te proberen vallende messen op te rapen. Dat is precies wat ik beschreef in de post waarin ik mezelf tot "Meesterbelegger" (2) heb uitgeroepen. Mijn waakzaam oog was een snel vallend (industriëel) aandeel op het spoor gekomen, en in het volste besef dat het mis kan gaan heb ik beslist dat ik 2% van mijn spaargeld mocht vergokken.

Een eerste aankoop van 0.50% van dat spaargeld en KNOTS! De volgende dag kwam er slecht nieuws uit en het was al meteen "een belegging voor de lange termijn". Bij de vorige post was de twee aankoop van 0.50 ook al de mist ingegaan, en zaten we op 15% verlies op heel het pak.

Maar ach, 1.00% van mijn spaargeld die 0.85% wordt - daar wordt een mens niet arm van, wel? Zo kwam het wegstemmen van het reddingsplan van de VS en de derde schijf van 0.50% ging er in (en er aan)... en momenteel zitten we aan een verlies van 19%.

Maar in vergelijking met de koersen van drie weken geleden heb ik ze toch echt goedkoop, hoor!

Mijn punt is, bij een verdere daling koop ik ze nog een laatste keer bij, en als ze alsnog failliet gaan... 2% van mijn spaargeld vergokt, op voorhand beslist, en geen cent meer. De techniek van het middelen als iets om voor een beperkt risico iets te proberen.

Maar natuurlijk is het ook mogelijk dat de crisis overwaait, of toch minstens dat de reële economie niet zo zwaar wordt getroffen als de afgang van het aandeel suggereert. In dat geval kan je minimaal verwachten dat gewoon het herstel voor een startpositie van enkele tientallen percenten in de plus zorgt. De techniek van het middelen om iets op de kop te tikken waar ze vorig jaar veelvouden van de prijs voor betaalden. Ik zou zeggen, als je zelf iets kan missen, probeer het ook eens: wie weet help je mee de crisis overwaaien...

---------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/01/dont-catch-falling-knife.html
(2) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2008/09/een-meesterbelegger.html

Geen opmerkingen: