De site van Luc Van Braekel (1) vestigt de aandacht op de website van het kasteel van Marnix van Sint Aldegonde. Daarop vinden we wat ik hier met een eenvoudige copy and paste overneem.
(Bronvermelding van dit citaat: http://www.chateaumarnixdesaintealdegonde.be/Informations.asp )
QUOTE
Reserveringen:
- Nederlandstalig: tel. 03/889 90 09 (conciërge)
- Franstalige bezoekers worden – indien mogelijk – begeleid door gravin de Marnix.
(tel. 0032 475 87 52 58 ; e-mail: ameliedarschot@hotmail.com)
UNQUOTE
Interessant. Wie Franstalig is wordt ontvangen door Amelie d'Arschot. De Nederlandstaligen door Mie Katoen. Maar goed dat Bornem onder de taalgrens ligt, de mensen zouden er anders nog kwaad van gaan spreken.
Mais le château c'est quand-même la même chose? Qu'est-ce que c'est que ça, quoi? Quand-même!
----------------------------------------
(1) http://lvb.net/item/5070#45544
3 opmerkingen:
The countess does not speak Dutch. Oh my God, how shocking! Get over it, for Christ' sake.
Serge: Het zal je misschien plezier doen even langs het artikel van LVB te passeren waar ik dit vandaan haalde. De energie leek eerst te stijgen naar Big Bang niveau's, maar daalde heel snel weer terug: de laatste reacties staan vol met dingen als "dimmen", en "als we alleen afgaan op taalgebruik" en meer symptomen van relativeringsvermogen.
Weliswaar vinden ze (met mij) ook dat je hier wel eens over "met de wenkbrauwen kan fronsen", en dergelijke, maar in vergelijking met het ontstaan van het universum, inderdaad...
Vlaanderen blijft een klein lapje grond, hé. Vandaag wonen ze hier sinds generaties zonder een woord Vlaams te spreken, morgen importeren ze er zo nog een paar, en overmorgen willen ze faciliteiten. *Zelfs* mensen met relativeringsvermogen zullen daarover wel eens "met de wenkbrauwen fronsen". Ook dat is iets waarover ik zou durven zeggen: "get over it".
:-)
Maar waarom moeten de vlamingen er altijd mee leren leven? Waarom hebben de Vlamingen zo goed als nergens faciliteiten? Mensen die in een ander taalgebied gaan wonen en die zich daar moeten aanpassen aan de daar gesproken taal, daar heb ik geen probleem mee. Als zou blijken dat er een beduidende minderheid een bepaalde taal spreekt dat die dan faciliteiten krijgt, daar valt iets voor te zeggen. Maar dat moet dan onafhankelijk zijn van de talen in kwestie.
Op dit moment lijkt het er toch hard op dat van Nederlanstaligen die naar Franstalig gebied verhuizen verwacht wordt dat ze zich in het Frans moeten behelpen, terwijl Franstaligen vinden dat zij faciliteiten mogen opeisen.
Een reactie posten