zaterdag 12 augustus 2006

Te gemakkelijk?

Vandaag spreekt iemand me aan over de post van twee dagen geleden (1). Wat ik temidden van de vele mogelijke kritieken en verwijten beslist niet had verwacht, was de opmerking die ik te horen kreeg: te gemakkelijk.

Eerlijk gezegd, ik stond er even met open mond van te kijken. Want ik zag natuurlijk meteen het punt. Maar juist het feit dat die opmerking zo correct is, onderstreept meteen ook mijn punt. En dat punt is dat teksten van een dusdanig niveau, dat volwassener geesten ze schouderophalend als “te gemakkelijk” afdoen om er enig belang aan te hechten, nu precies zijn waar de discussies vandaag bol van staan.

Dus snel even enkele url’s opgezocht, waar momenteel zeer serieus gediscussiëerd wordt over de voor en nadelen van “nuke Mecca”. Met de woorden “maakt dat die van mij er nog als een koorknaap uitziet, nietwaar?” aan mijn criticus laten lezen. En na even (grijnzend) afwachten, het “maar die is gewoon gek!” incasseren. Want dat is nu net het punt van mijn “rechts, maar dom” posts. Het zijn die scheldposts tussen “wie het niet met de Irak-oorlog eens is, is een Al-Qaeda aanhanger” en het met uitgestreken gezicht bespreken van “nuke Mecca” die representatief dreigen te worden voor de hedendaagse conversatie van “rechts”.

En daar protesteer ik tegen! Dit zijn mensen die er in slagen zich te beroepen op één of andere zelfbenoemde “morele superioriteit”, en tegelijk dit soort dingen uitkramen! En die, hou je vast, af en toe nog over een "ideeënoorlog" beginnen ook. En als er na een lange serie van dit soort stoten eens een zin als “hij is rechts, maar niet onverstandig” verschijnt, dan staan de schelders er met open mond op te gapen, en ze hebben geen idee van waar ze het allemaal aan verdiend hebben.

En op dat laaste punt kan ik ze gelijk geven: ze hebben inderdaad geen flauw benul, en de meesten zullen dat ook nooit hebben. En daarom vind ik het erg belangrijk dat dat soort discours zich niet zomaar in een statuut van representatief voor “rechts” hijst. En bijgevolg, als je je er tegen wil afzetten, ben je wel verplicht om teksten aan te pakken, waarvan je kennissen vervolgens komen zeggen dat ze wel wat beneden je niveau liggen. Maar hoe zou het ook anders kunnen? Als ze enig niveau hadden gehaald, hoefden we ons er niet van te distanciëren, nietwaar?

--------------------------------------------------------------------
(1) http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/08/aanhangers-van-al-qaeda.html

1 opmerking:

LVB zei

Je hebt blijkbaar iets tegen het "met een uitgestreken gezicht" bespreken van de "nuke Mecca"-optie?

Je zou het blijkbaar beter vinden als we er schuimbekkend over zouden discussiëren? Schuimbekkend, als in "yeah, let's do it" of "nee, absoluut niet, afgrijselijk!".