dinsdag 7 februari 2006

Een Marshallplan voor Wallonië

De Waalse economie zit zodanig aan de grond, dat de Waalse politiek het inziet. En die Waalse politiek is zodanig corrupt, dat de PS het merkt. En dus willen ze nu een Marshallplan.

Het echte Marshallplan kwam er in een tijd waarin Europa letterlijk in puin lag. Sterk versimplifiëerd stuurde de VS op grote schaal hulp, en de Europeanen gebruikten die hulp om de handen uit de mouwen te steken, de puinhopen op te ruimen, en intussen niet te verhongeren. Het onmiddellijk gevolg - het werkelijke en volledige oorzakencomplex is natuurlijk veel breder - was de halve eeuw (tot nu toe) exploderende welvaart waarmee Europa alles wat het verleden ooit geproduceerd heeft ver achter zich liet.

Er waren dus twee componenten. Er waren enorme transfers van financiële hulp. En er was het feit die hulp niet een "leven van een uitkering" financierde, maar wel de vele dingen die de Europeanen van toen hebben gemaakt: infrastructuur, kapitaalgoederen en (bijgevolg) consumptiegoederen. De simpele realiteit is dat de tweede component betekent dat de Europeanen van toen hard hebben gewerkt.

Dus waar staan we nu? We hebben al het feit dat de Walen zelf een Marshallplan willen. En er zijn al grootschalige transfers vanuit zowel Vlaanderen als Europa. Dus het enige wat ontbreekt is dat ze nu ook nog werken. Er is, zonder twijfel, infrastructuur die moet onderhouden worden, er is software die moet geschreven worden, België kan zeker meer fundamenteel onderzoek gebruiken, en geen enkele economie is ooit in elkaar geklapt omdat ingenieurs en economisten de handen uit de mouwen staken. In Mechelen kondigden bedrijven pas een gebrek aan kandidaten aan. Een pendel van hoogstens een dik uur.

En zo simpel is dat! Het weze bij deze afgekondigd! Dit is de officiële start van het Marshallplan voor Wallonië: vanaf nu gebruiken ze de subsidies die er met miljarden neerdalen om te produceren. Om te werken. We kijken al vol verwachting uit naar de stroom goedkopere kapitaalgoederen, de vloed aan toegankelijke consumptiegoederen, made in The Walloons, en de resultaten van efficiëntere diensten die de Europese economie een opkikker zullen bezorgen. Wallonië, het China van het Westen. Let the biëst go.

Geen opmerkingen: