zaterdag 18 februari 2006

China laat niet af

De Chinezen staan weer in de krant. Ze gaan gas produceren op basis van steenkool.

China is een economie van ruim een miljard mensen. Sinds vele jaren hebben ze een groei van tegen de 10% per jaar. Iedereen denkt natuurlijk meteen aan "Samengestelde Interest" (1), en beseft dat ze daarmee snel, zeer snel, van een ontwikkelingsland naar een post-industriële samenleving kunnen evolueren.

En 1 miljard (plus) mensen, maal een moderne productiviteit en bijhorende consumptie, dat slorpt energie.

Momenteel gebruiken de Chinezen grotendeels olie, zoals iedereen.

Maar naast de olie kunnen we nog een lijstje aanleggen met dingen waar ze aan werken met het oog op de toekomst.

(1) Steenkoolgas. Steenkool was altijd een heel erg vuile energiebron. Veel landen hebben daarom de hele sector maar opgegeven. Ergens, iemand, moet er toch over blijven nadenken zijn, want momenteel zou de technologie in staat zijn om er (veel properder) gas van te maken. En de Chinezen zullen niet op de laatste rij staan.

(2) Dammen. Sommige van de grootste rivieren van Azië stromen door China, en ze hebben grootse plannen om die allemaal af te dammen. Ongeveer iedereen weet dat dat ecologisch rampza- oeps, oeps, snel een eufemisme gebruiken (dat staat modern): "niet zo best" is. De Chinezen beloven dat ze nog eens opnieuw over die dammen zullen nadenken, zodra Europa alle auto's heeft afgeschaft.

(3) Kernenergie. Ik weet er niks in het kwadraat van, maar ook hier zou een nieuwe technologie (iets met "pebble" of pebblebed" of whatever) bestaan, die de bestaande bezwaren grotendeels zou overwinnen.

Het plaatje dat zich aftekent is als volgt. In het Europa van het tweede millennium na Christus (dus vanaf het jaar 1,000 AD) kwam een geweldige beweging naar de hedendaagse welvaart op gang, terwijl andere grote beschavingen - voornamelijk China en de Islam - stagneerden en later zelfs terugvielen – zoals het Europa van het eerste millennium dat ten opzichte van de Romeinen had gedaan. Een groot deel van die ontwikkeling was te danken aan technologische vooruitgang, onder andere inzake energie. Voornamelijk waterkracht - iets waar de Islam tijdens dat voorgaande millennium ware hoogstandjes in had geproduceerd - was een domein waarin de Europeanen vanaf de elfde eeuw een quasi onafgebroken groei lieten zien. Windenergie volgde; de (sterk verbeterende technologie van) het zeil, het bijhorende schip, nog een kanon of wat er op...

And the rest is history.

Dus, even aannemend dat die geschiedenis zich ook herhaalt. Beschavingen die zich concentreerden op bekende dingen waren beschavingen die zich later lieten voorbijfietsen en zelfs helemaal inpakken. Beschavingen die heel nieuwe richtingen insloegen waren integendeel de voorbijfietsende inpakkers. De moraal van het verhaal moet ik er niet bijzetten, zeker?

(1) zie http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/02/dingen-die-iedereen-zou-moeten-weten.html

Geen opmerkingen: