dinsdag 21 februari 2006

Michael Behe

Ik heb de zaak niet van dichtbij gevolgd, en ik heb het verhaal ook niet gecheckt, maar hier is hoe het enkele maanden geleden op de newssites verteld werd.

In de VS was het zoveelste proces aangespannen over de vraag of in de wetenschapsopleiding geen ruimte moest zijn voor "alternatieve" (tav de evolutietheorie) theorieën aangaande de ontwikkeling van het leven. Het probleem hier is evenwel dat er geen alternatieve wetenschappelijke theorieën zijn. Bij mijn weten ontkent niemand dat "theorieën" à la "en God sprak zus, en er gebeurde zo, en het was de zoveelste dag" mogen onderwezen worden: maar dan wel in de godsdienstles. Net zoals niemand het in zijn hoofd haalt er aan te herinneren dat volgens de bijbel pi gelijk is aan 3 (laten we ons realizeren dat dat een hele prestatie is; pakweg 25 of 30 eeuwen geleden), en dat er daarom "alternatieve theorieën" in de wiskundeles moeten gedoceerd worden.

Maar voor de fundamentalisten was dat niet goed genoeg. Het moest wel degelijk in de wetenschapsles. En dus verzonnen ze een geleerd klinkende brij, lieten dat voorafgaan door wat ronkende namen, en volgen door een serie voetnoten en referenties, ze noemden het de "theorie" van het "Intelligent Design", en die "theorie" noemden ze "wetenschap", en zie me nu, het moest in de wetenschapsles!

Natuurlijk zou dat in de problemen gekomen zijn, als alle wetenschappers hadden verklaard dat er nu eenmaal een verschil is tussen er wetenschappelijk uitzien en wetenschappelijk zijn, en dat "intelligent design" (so sorry) niet aan de criteria voldoet. En dus werden er een paar echte wetenschappers - in casu, mensen met wetenschappelijke diploma's - gezocht en gevonden, die bereid waren te zeggen dat "Intelligent Design" toch echt een heuse wetenschappelijke theorie was, en dus, op school, in de wetenschapsles, enzovoort.

Eén van die mensen was Michael Behe, de man die het boek "Darwin's Black Box" had geschreven, waarvan de stelling luidde dat er meerdere voorbeelden waren van biologische structuren die niet door het mechanisme van natuurlijke selectie (en dus door de evolutietheorie) konden verklaard worden. En dus moest het wel door een "intelligentie" ge"designed" zijn. En presto! Er was nu een theorie, er waren wetenschappers, en dus moest het in het curriculum.

Daar kwam die rechtszaak van, en zoals de Amerikanen dat zo goed kunnen, daar kwam ook een kruisverhoor van. En zoals ik het me zonder enige vorm van tegenstribbelen heb laten wijsmaken, is Behe daar op het punt gebracht waar hij moest toegeven dat "Intelligent Design" tot de "wetenschap" hoorde, indien, en op de manier waarop, ook de astrologie (je weet wel, zoals in "horoscoop") tot de wetenschap behoort.

En als dat verhaal klopt, dan lijkt het punt me wel te zijn gemaakt. Er wordt, dus, in de biologieles maar één wetenschappelijke theorie onderwezen, de evolutietheorie, omdat er maar één wetenschappelijke theorie bestààt. En het volstaat niet om een hoop mythologie een wetenschappelijke theorie te noemen, opdat dat ook een wetenschappelijke theorie zou zijn.

1 opmerking:

Anoniem zei

Al bij al, vrees ik dat dit soort rechtzaken achterhoede gevechten zijn. In de V.S. is op dit moment een industrie aan het onstaan die
uitstappen en reizen organizeren voor de christelijke fundamentalisten. Het verschil met de andere reisorganisatie? De gidsen komen niet langer met feiten maar met verhaaltjes die in overeenstemming zijn met de bijbel.

Ga met je kinderen op uitstap naar de dierentuin en de gids vertelt je allerlei creationistische onzin over hoe de
variaties tussen de soorten zijn onstaan.

Boek een reis naar Israël en een gids vertelt je verhaaltjes uit de bijel alsof hij het heeft over de geschiedenis van het land enz.