woensdag 22 februari 2006

Huishoudelijk: Eerste Indrukken

Nu er (toegegeven: op zeer restrictieve manier) commentaren mogelijk zijn, krijg ik enkele nieuwe aspecten van bloggen met blogger.com te zien. Grooote nunce: voor zover ik alles goed heb gezien en begrepen, natuurlijk.

Het heeft iets grappigs dat ik de "word verification" test moet doen wanneer ik zelf een commentaar op mijn eigen blog wil zetten: hahaha. Het is al iets dat ik tenminste niet ook mijn eigen commentaren moet goedkeuren: die komen er vanzelf en meteen op. En dat brengt ons bij iets veel minder grappigs.

Commentaren van anderen komen er niet "vanzelf en meteen" op, en dat is omdat ik die eerst moet laten passeren. Dit kenmerk pas ik echt zeer tegen mijn zin toe. Ik zou willen weten hoe dat beter kan. Maar een stomweg "zet dat dan af" is niet goed genoeg. Een korte uitwisseling die ik daarover net met "visualhugo" op usenet achter de rug heb zegt het eigenlijk helemaal. Een welbepaald blog dat volgens Hugo erg goed is kreeg, steeds volgens Hugo, in het begin hoogstaande en inhoudelijke commentaar, maar nadat het succes toesloeg begon het, net zoals iedereen, te verdrinken in de stroom reacties van mensen die helemaal niet geïnteresseerd zijn in inhoud.

Dat is een eigenschap van de menselijke natuur. Usenet heeft het uitgebreid aangetoond; Hugo geeft alleen maar aan dat het voor blogs net hetzelfde is: Er zijn heel veel meer mensen die niet reageren om de inhoud, maar omdat ze aandacht nodig hebben. Het is jammer, maar het is niet anders. Omdat ze aandacht nodig hebben, gaan ze naar de plaats waar ze die kunnen krijgen: op plaatsen waar veel posters zijn. Usenet, dus, of een succesrijk blog.

En dat wil ik niet. Het mag dan de officiële internetfilosofie zijn dat het allemaal open en vrij moet zijn, en het mag dan, ik geef het meteen toe, bijzonder communicatie-onvriendelijk zijn dat ik voor gate-keeper moet spelen, maar dit is dan maar eens een experiment. We weten immers al dat de anarchistische (hier niet eens pejoratief bedoeld) filosofie ook tot een communicatie-onvriendelijke toestand leidt. Ik hoop iets te vinden dat tegelijk de inhoudelijke kwaliteit bewaart, en communicatie-vriendelijk is.

En dat zal dan heel anders moeten zijn dan wat ik nu heb! Ik geef het onmiddellijk toe! Alle suggesties zijn welkom. Eigenlijk zou ik graag een systeem hebben dat toelaat iedereen die ik vertrouw gewoon met onmiddellijk effect te laten commentaren schrijven; net zoals die van mij onmiddellijk verschijnen. En in dat geval zou ik iedereen toelaten die iets te zeggen heeft, van extreem-links tot extreem-rechts; vooropgesteld dat er maar wat gedachten achter zitten. En iedereen die alleen maar de boel komt volgooien met "m'as-tu vu" blijft er uit.

En bij mijn weten bestaat dat niet in blogger, en dus zijn alle suggesties welkom.

Iets anders is dat er geen manier lijkt te zijn om "recente commentaren" of zoiets te laten zien. Dus, als iemand een commentaar plaatst bij een post van een week of wat geleden - niet onwaarschijnlijk op een beginnend blog - dan ziet eigenlijk geen kat dat nog. Dat is geen kenmerk van de menselijke psychologie, denk ik, maar wel van Blogger, dat me op dit punt niet zo gebruiksvriendelijk lijkt.

Een laatste "huishoudelijk punt": het zal de komende dagen rustig zijn hier: veel teveel werk, zeer waarschijnlijk tot en met vrijdagavond. Natuurlijk, het is altijd mogelijk dat ik een gaatje zie; maar eigenlijk reken ik er niet op.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Als je een onderscheid wil maken tussen verschillende mensen, lijkt mij de eerste
vraag te zijn hoe je mensen gaat identificeren. Stel je voor dat je ieamand voldoende vertrouwt zodat zijn artikels dadelijk verschijnen. Dan moet je er ook op kunnen vertrouwen dat iemand is, wie hij beweert te zijn. Dus enige vorm van registratie lijkt me onontbeerlijk.

Dus eerste vraag: Laat blogger toe dat mensen zich registreren bij een bepaalde blog? Je zou dan als eerste poging mensen die zich geregistreerd hebben gewoon doorlaten en gatekeeper spelen voor de rest.

Koen Robeys zei

Blogger biedt drie mogelijkheden:

1. Iedereen kan posten
2. Alleen geregistreerde posters kunnen posten
3. Members: Die verschijnen "meteen en vanzelf", maar die kunnen ook zelf draden starten: het is dan een groepsblog.

Jouw voorstel komt neer op mogelijkheid (2). Maar kan ik mensen die registreren ook weigeren? Wat als één of andere pipo die usenet onveilig maakt registreert? Of als iemand die registreert een trol blijkt; kan ik die er nog terug af gooien?

Ik dacht dat het antwoord "nee" was. Indien ik dat mis heb zou (2)op 't eerste zicht een beter systeem zijn dan wat ik nu doe, en dus zou het te proberen vallen; maar ik heb nergens in de "blogger help" gevonden dat het antwoord wel degelijk "ja" is.

Ideaal zou natuurlijk zijn dat ik *tegelijk* een lijst met vertrouwde posters directe toegang tot commentaar kon geven, *en* dat nieuwkomers zonder veel poespas een tijdje via de gatekeeper passeren. Volgens mij laat blogger dat niet toe.

Maar iedere verbetering ten opzichte van het abominable systeem dat ik nu probeer zou natuurlijk welkom zijn.

Bedankt,

Koen

Anoniem zei

De vraag is natuurlijk ook hoeveel geld en tijd je er in wil steken. Om het even extreem te stellen. Niemand houd je tegen om een dedicated server te huren en een professioneel aan te nemen die op die server de blog van je dromen neerzet; behalve je vrouw misschien.

Het ander extreem is blijkbaar blogger dat je gratis toelaat om een blog op te zetten maar dan ben je natuurlijk beperkt tot de mogelijkheden die blogger toelaat.

Een mogelijkheid daartussen is dat je ergens een webhosting pakket neemt eens rondkijkt wat voor soort blog - programmatuur voorhanden is en zelf iets in elkaar knutselt zoals jij de dingen ziet.

Dus mij lijkt het niet zozeer een vraag te zijn van wat kan, maar een vraag waar voor jou het evenwicht licht tussen wat je wil en hoeveel tijd, geld en energie je er in wil steken.

Koen Robeys zei

OK: tijd, dus of geld?

Tijd heb ik niet. Een vrouw, een baby, een full-time job, filosofie als hobby, en nu ook nog een blog: geen tijd.

Geld, dan? Maar wie zegt dat dit blog de moeite waard zal zijn om ermee door te gaan? En hoe kom je te weten aan wie je je geld moet geven? Het antwoord is: door eerst na te denken wat je wil, verder een marktstudie te doen wie wat kan leveren, en aan welke prijs...

Tijd, dus, en die heb ik niet.

Ik zie dit dan ook als een soort collectieve onderneming, waarbij iedereen iets probeert, misschien wat suggesties en verbeteringen aantrekt en na een tijdje ergens op slaat, of er integendeel weer de brui aan geeft.

En nadat het selectieproces een tijdje gewerkt heeft, heb je (hopelijk) een blogosfeer waar wat betekenis en inhoud inzit. Eerlijk gezegd kan ik perfect leven met het idee dat ik daar geen deel van ben. Zoals de communicatie momenteel georganizeerd is, met verdrinking in de stroom aan onzin dus, hoeft het voor mij gewoon niet.

Als het, zoals momenteel nog bij religieus dogma het geval is, de keus blijft tussen totale openheid of helemaal niet, dan zal het bij mij eindigen met helemaal niet. Maar eerlijk gezegd hoop ik wel dat wij, als collectief, beter kunnen dan dat.

:-)

Koen

Koen Robeys zei

Axxyanus: Je hoeft hier heus niet op in te gaan, hoor, maar ken ik je toevallig al van een ander blog of een forum als usenet? Het is me al vaker overkomen dat ik pas laat ontdek dat achter een verschillende nick een zelfde persoon schuil gaat, en je moet dit blog toch ergens gevonden hebben...

Het zou me dus niks verbazen als ik je al eerder heb gezien. En in dat geval (voro zover het belangrijk is) heb ik je helemaal niet herkend aan je stijl of whatever.

Maar dit is gewoon nieuwsgierigheid, negeer dit bericht als je daar zin in hebt :-)

Anoniem zei

Misschien ben je wat te paranoide i.v.m. die spam en troll mogelijkheden? Heb je b.v. de mogelijkheid om commentaren weg te gooien?

Indien ja zou je dan niet kunnen overwegen om die moderatiefunctie af te zetten en de spam en trol commentaren er achteraf af te gooien? Natuurlijk eens je blog meer aantrekkingskracht kent, zal dan niet meer doenbaar zijn, maar misschien moet je wachten tot de eerste tekenen dat het er zit aan te komen alvorens je je hoofd over dit probleem breekt?

We kunnen natuurlijk ook wat experimenteren. Jij zet mogelijkheid 2 aan, ik registreer en jij probeert er mij
af te gooien. Misschien dat de zaken zich redelijk vanzelf uitwijzen eens je het probeert ook al zijn de help pagina's nu niet erg duidelijk.

En ja jij je hebt mij al eerder gezien, maar het leek me wel interressant om een alias te gebruiken die jij niet kende om
geen balast uit het verleden mee te sleuren. Ook al betwijfel ik dat dat hier veel zou meegespeeld hebben. Dus als je echt heel nieuwsgierig bent zal ik je de volgende keer een hint geven.

Koen Robeys zei

Dat experiment van je lijkt mij wel wat. Ik zal, dus, één dezer de registratie aanzetten, en zien wat er gebeurt als jij dat probeert. En misschien kunnen we dat iets nauwkeuriger afspreken.

Aangezien je er geen bezwaar tegen hebt dat ik je echte identiteit ken (laat me eens een schot in het donker wagen: hebben wij elkaar ooit IRL gezien een een spelletje van een bepaalde denksport gespeeld?) kan je me misschien een mail sturen (het volstaat te weten dat mijn provider Skynet in België is)?

En ja, ik besef dat ik paranoide reageer. De één had zich voorgesteld veel geld te verdienen, de ander dat hij een machtige opiniemaker zou worden, en mijn illusie bij de IT revolutie was dat het een manier zou doen ontstaan om tot een betekenisvolle uitwisseling van ideeën te komen. En dat heb ik te vaak zien mis gaan om het nog veel opnieuw mee te willen maken.

Alvast bedankt,

Koen