zaterdag 4 februari 2006

Familie

Een hele tijd geleden vroeg ik aan iemand die ik enkel via het werk kende, het volgende. Hoe dicht schat je dat jij en ik aan elkaar verwant zijn? Jammer genoeg had ik niet gezien dat dit een levensgroot open doel was, en toen hij zonder een seconde te moeten nadenken antwoordde met “te dicht”, kon ik alleen maar toegeven: hit and sunk.

Maar hoe nauw schatte hij nu in dat hij en ik aan elkaar verwant waren? Hadden we een gemeenschappelijke grootvader? Of moesten we daarvoor terug Ghengis Khan? Of wellicht waren we helemaal niet verwant? En eerlijk gezegd weet ik al niet meer wat hij dààr precies op te zeggen had. Alleen weet ik wel dat heel veel mensen verbaasd zijn over wat nu volgt.

Beginnend met onszelf, hebben we allemaal twee ouders. En die hadden elk ook twee ouders. Dat is vier. En die vier hadden elk twee ouders, zodat we bij acht zijn. Kom, zeg dat een generatie 25 jaar duurt, dan geldt voor een baby die geboren is in 2000, dat er in 1900 16 baby’s zijn geboren die de ouders van zijn overgrootouders zullen worden. En hetzelfde geldt voor mijn alerte gesprekspartner, en voor om het even wie. 100 jaar geleden hadden twee willekeurige mensen ofwel een gemeenschappelijke voorouder, ofwel waren er, afgerond natuurlijk, 32 verschillende mensen op de planeet. En dat in veel gevallen – zoals, bijvoorbeeld, voor twee Belgen – op een relatief beperkte ruimte.

32 verschillende mensen in België in, zeg, het jaar 1900, dat is niet verbijsterend. Er zijn dan minder dan 7 miljoen Belgen. Maar het verschijnsel van voortdurende verdubbeling herkennen we van de “Samengestelde Interest”. Wat niet zo verbijsterend is in het begin, loopt al gauw flink op. Tenzij we gemeenschappellijke voorouders hebben in, respectievelijk, 1875, 1850, 1825 en 1800, liepen er in die jaren respectievelijk 64, 128, 256 en 512 verschillende mensen rond. Zelfs als er een hoop overlap is, hebben we toch een goed idee van de grootte-ordes, dus laten we daar abstractie van maken. Gegeven dat er in 1800 rond de 4 miljoen Belgen zullen geweest zijn is het idee dat we helemaal geen familie van elkaar zijn nog steeds niets om ons zorgen over te maken.

Voor 1700 zijn er, tenzij we intussen familie van elkaar blijken te zijn (QED), 8,192 verschillende mensen, op een bevolking van een 2 mio Belgen. En voor 1600 zijn er meer dan 131,000 verschillende mensen, op een bevolking van 1.5 mio Belgen – tenzij we binnen de laatste 400 jaar familie van elkaar zijn: “QED”. Zullen we verder gaan? Hoeft niet, het arikel over “Samengestelde Interest” zegt immers wat er zal gebeuren. We hoeven geen eeuwen meer terug te gaan, en we zijn ofwel familie van elkaar, ofwel hadden we samen meer voorouders dan er mensen waren: QED. Tja, die constante verdubbeling, je moet durven voorbij de horizon denken, maar wat je daar te zien krijgt is wel de moeite...

Geen opmerkingen: