maandag 3 juli 2006

Te moeilijk? Te lang geleden? Of gewoon niet interessant?

Twee maand geleden, toen hier de honderdste post verscheen, bleek uit een vlug statistiekje dat practisch de helft van de artikels ging over politiek-economische onderwerpen; zeg maar een soort "actualiteit". Dat was tot mijn eigen grote verbazing; ik had echt gedacht dat het meer filosofie en geschiedenis zou worden, maar dat was dus niet zo. En tegelijk vond ik dat er voor een nieuw blog, en dan nog één met een onvriendelijk communicatie systeem, toch vrij geregeld een commentaar verscheen.

Welnu, bij het verder schrijven viel me nu, veel bewuster, op hoe gemakkelijk je bent vertrokken voor een reactie op iets uit de krant, of een andere reden waarom het alweer over economie en globalizering, of over Indië en China ging. En dus begon ik het een beetje een andere richting uit te duwen, en liep ik wat vaker te mijmeren over een ander stokpaardje van me... en ziet; de onderwerpen begonnen veel vaker over geschiedenis te gaan; en niet zelden oude geschiedenis.

En guess what? Er komen duidelijk minder reacties. Is dat een symptoom? Zijn die posts onleesbaar, of niet interessant, of gewoon te lang? Of is het allemaal te lang geleden, en zou het wel in orde komen als het niet over het Eerste en Tweede, maar wel over het Vijfde en Zesde Millennium ging?

Of heeft dat soort dingen er niets mee te maken, en jeuken vingers nu eenmaal meer om te reageren als het over actualiteit gaat?

Let wel, als dit een blog was dat 100% bedoeld was om lezersaantallen te maximalizeren, dan weet ik perfect wat ik moet doen. Ik moet alle dagen met rollende ogen artikelen schrijven over hoe onze beschaving bedreigd wordt door het Commu- oeps, 't is intussen veranderd: door de Islam, dus, en dat iedereen die het niet gelooft een bijziende idioot is.

(Iemand zoals ikzelf, dus.)

Maar zelfs nu dit blog grotendeels bedoeld is als stijloefening, een manier om gedachten te ordenen om ze voor een soort publicatie vatbaar te maken, blijft een (nogal) normaal mens gevoelig voor feedback. En dus probeer ik er toch een béétje rekening mee te houden: voor zover ik die tenminste correct kan opvangen.

De "feedback" die ik nu denk op te vangen is zoals de hond die niet blafte: er is er geen. Indien ik dat als een soort feedback moet interpreteren, dan lijkt het er op dat antieke geschiedenis niet het meest fascinerende onderwerp van de planeet is.

Tjatja. Tjatjatja...

1 opmerking:

Anoniem zei

Koen,

Van mij zal je inderdaad minder feedback krijgen op je geschiedenis artikels. Niet omdat ik geen belangstelling zou hebben voor geschiedenis of die artikels te moeilijk of te lang zijn maar omdat ik over het algemeen niet veel over geschiedenis weet. Het is best boeiend om te weten, maar ik heb niet het gevoel dat ik er zinnig op kan reageren, dus reageer ik liever niet.