maandag 23 februari 2009

Een terugblik

Een jaar geleden is het me gelukt de Googleteller te installeren, even gratis als Statcounter, maar in mijn opinie stukken duidelijker. Dus nu neem ik eens een kijkje naar wat er zoal te zien is.

De meest gelezen post, met grote voorsprong, is de post waarin ik beschreef dat "heel kleine vliegjes" soms irritant zijn in een keuken, maar met een lege wijnfles is het probleem goed onder controle te houden. Als schrijver van een blog dat soms toch "kosmologische" ambities heeft kan ik alleen maar zeggen dat ik de boodschap heel goed zie en begrijp.

Maar ook sportief opneem: grijns.

En de boodschap is nog niet gedaan. Verschillende posts in de top - en er staan intussen meer dan 900 posts op - gaan over "baby" of "peuter" of "kleuter" jeweetwel. Koen, de familieblogger...

Maar wie lang genoeg selecteert kan alles bewijzen! Als ik nu eens uit die toppers (kwantitatief gesproken) al die "speelse" posts negeer en er de "serieuzere" uithaal: wat krijgen we dan? Hier zijn de url's van de "serieuze" posts op de hoogste plaatsen:

http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/02/wiskunde-wat-valt-het-snelst.html

http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/05/wie-stamt-af-van-de-aap.html

http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/07/de-islam-in-spanje.html


http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/09/over-geld-goud-vertrouwen-en.html


http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/12/herman-wouk.html


http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2007/05/tim-willocks-religion.html


http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/11/de-beslissende-slag-plataea.html

http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/12/de-parabel-van-de-overspelige-vrouw.html


http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/10/ga-vreemdeling-de-spartanen-vertellen.html


http://speelsmaarserieus.blogspot.com/2006/02/wr-die-samengestelde-interest.html


En ik ben helemaal niet ontevreden. De laatste post is nog steeds maar nummer zestien, dus zo heel erg worden de ambitieuzere posts er nu ook weer niet uitgedrukt. En hoewel er zeker een paar posts zijn die ikzelf tot de betere van heel het blog reken, maar toch in geen velden of wegen te bekennen zijn, zitten er toch een hoop tussen die "veel (nu, ja...) gelezen" posts die ik ook tot de top (kwalitatief, dan) reken.

En als ik dat wat verder dan de navelstaarderij van een blogger naar zijn eigen blog wil opentrekken, dan heeft dat toch wel zijn belang. De waarde van het internet! Vroeger kon een niemand in het kwadraat - ik bedoel dus: iemand zoals ikzelf - zonder verantwoordelijke functie, zonder belangrijke intellectuele of artistieke bijdrage aan de mensheid, gewoon een brave bankbediende, niets beters dan wat betere kranten lezen of hoogstens zichzelf een opvoeding geven door wat boeken te lezen - en dan was hij één van de vele "veelbelezen" mensen die overal in de kleinste hoeken en kieren ons samenleven verrijken (voor zover het al opgemerkt wordt, natuurlijk).

Maar vandaag kan je op één van de vele forums en andere blogs die het internet rijk is je ideeën neerzetten en toetsen aan die van vele anderen, en met wat zoeken vind je zelfs plaatsen waar dat aftoetsen nog iets oplevert ook. En nog wat later heb je zelf een blog en schrijf je teksten die een drietal jaar nog altijd enkele honderden keren per jaar worden opgegoogled.

Is het belangrijk? Voor zover dit soort activiteiten een hobby is, is het belangrijk zoals het belangrijk is dat er een kaartkring in je dorp is. Maar met het internet staan we aan het begin van een doorbraak inzake communicatie waarvan we het einde nog lang niet gezien hebben. Ik denk graag terug aan de uitvinding van de boekdrukkunst, halfweg de vijftiende eeuw (in Europa, dan). Niet langer schreven enkele vooraanstaande geesten elkaar brieven, maar konden ze nu ideeën in pakketjes ("boek") van honderden tegelijk verspreiden. En nog een eeuw later had je Kopernikus en vanaf toen ging het ineens allemaal heel snel...



Geen opmerkingen: